недеља, 28. април 2013.

Ludaško Jezero

  Ludaško Jezero

Ludasko-jezero
Ludasko-jezero
Svu specifičnu lepotu pejzaža jezera sa visokim tršćacima Ludaš vam otkriva na svakom koraku. Stepsko jezero Ludaš jedinstveno je u Srbiji.
Ludasko-jezero
  Njegovo plitko korito formirano je radom vetrova na dodiru peščare i lesne zaravni. Ludaško jezero sa okolnim plavnim livadama čini jedinstvenu celinu vlažnih staništa.
Ludasko-jezero
 Poznato je i po brojnim ptičjim vrstama a, takođe, i kao važan lokalitet za odmor i ishranu na migracionom putu ptica.Najpoznatiji predstavnici ptičjeg sveta Ludaša su ptice močvarice, zbog čijeg prisustva je ono upisano na listu močvarnih područja od međunarodnog značaja, a uz Obedsku baru je i najstarije ramsarsko područje Srbije. 
Ludasko-jezero
  Među pticama izdvajaju se: mrka i žuta čaplja, bukavac, brkata senica i ševarski trstenjak, koji se gnezde u tršćacima jezera. U posebne stanovnike područja ubrajaju se i vidre, kornjače, retke vrste vilinih konjica i leptirova, ali su tu i ugrožene vrste biljaka kao što su divlje orhideje i morski trozubac.
Ludasko-jezero
  Pored očuvanih prirodnih vrednosti, na obali Ludaša očuvane su i kulturne vrednosti,arheološka nalazišta, zanimljiva seoska i crkvena arhitektura, tradicionalni zanati. Arhaične seoske kuće Šupljaka, najstarijeg salašarskog naselja okoline jezera, pripadaju južnoj varijanti mađarskog ravničarskog tipa kuće.

Ludasko-jezero

Нема коментара:

Постави коментар